Home Over Ons Bestel hulp Service Mijn winkelwagen
0 product
Overgordijnen Vitrages Inbetweens Accessoires Valletjes Kant-en-klaar
Bestel hulp

Inhoud

Hier vindt u antwoorden op vragen over inbetweens, vitrages, overgordijnen, opmeten en nog veel meer. Zit uw vraag er niet bij, neemt u dan gerust contact met ons op via info@actiegordijnen.nl 

   
    Hoogte meten                  Breedte meten                Ophang systemen                   Plooien


   
        Ringen                                Aantal delen                       Gordijnstoffen              Voering

Meer informatie

Meetinstructies
Gordijnen met plooien opmeten aan een gordijnrails
Gordijnen opmeten aan een gordijnroede
Gordijnen met plooien opmeten tot aan de ringen aan de gordijnroede
Algemene opmeet tips
Welke maat 25mm of 40mm ringen?
Gordijnen ophangsystemen
Aantal delen

 

Meetinstructies

 

Met de aankoop van raamdecoratie die op maat wordt gemaakt, is vaak een hoog bedrag gemoeid. Daarom is het belangrijk om goed te kunnen meten en bepalen voor uzelf hoe u de gordijnen gaat ophangen. Hangt u de gordijnen aan een rail of aan een gordijnroede? Wilt u de gordijnen op de vensterbank of op de grond? Hoe verdeelt u de gordijnen, het pakket aan de linker- of rechterzijde of een sluiting in het midden.

 

Gordijnen met plooien opmeten aan een gordijnrails:

De hoogte:

Meet de hoogte op minimaal 2 plekken. De hoogte is de maat van bovenkant van de rails tot de grond of vensterbank. Indien u de gordijnen vrij laat hangen, hanteer 1,5 cm boven vensterbank of 2 cm boven de vloer.


De breedte:
De lengte van de rail bepaalt de breedte van de gordijnroede. Als er nog geen gordijnroede hangt, adviseren wij de roede minimaal 20 cm aan beide kanten van het raam te laten uitsteken; hierdoor hangen de gordijnen mooi langs het raam.

 

Gordijnen opmeten aan een gordijnroede:

De hoogte:

Meet de hoogte op minimaal 2 plekken en gebruik altijd kortste maat. De hoogte is de maat van bovenkant van de gordijnroede tot de grond of vensterbank. Trek hier geen 2cm eraf maar geef exacte hoogte op, anders wordt het gordijn te kort. Voor gordijnen met ringen hanteert Actiegordijden.nl een hoofdje van 2 cm.

De breedte:
De lengte van de rail bepaalt de breedte van de gordijnroede. Als er nog geen gordijnroede hangt, adviseren wij de roede minimaal 20 cm aan beide kanten van het raam te laten uitsteken; hierdoor hangen de gordijnen mooi langs het raam.

 

Gordijnen met plooien opmeten tot aan de ringen aan de gordijnroede:

De hoogte:

Meet de hoogte op minimaal 2 plekken en gebruik altijd kortste maat. De hoogte is de maat van onderzijde ringen van de gordijnroede aan de ringen tot de grond of vensterbank. Indien u de gordijnen vrij laat hangen, hanteer 1,5 cm boven vensterbank of 2 cm boven de vloer.

De breedte:
De lengte van de rail bepaalt de breedte van de gordijnroede. Als er nog geen gordijnroede hangt, adviseren wij de roede minimaal 20 cm aan beide kanten van het raam te laten uitsteken; hierdoor hangen de gordijnen mooi langs het raam.
 

Algemene tips:

 • Gebruik een metalen rolmaat die lang genoeg is om in één keer de breedte en hoogte te meten.
 • Meet twee keer om vergissingen te voorkomen.
 • Hang eerst de rail of roede op, voordat u gaat meten.
 • Indien de rail of roede nog niet hangt, is het advies om het gordijn aan weerszijden 20 cm breder te maken dan het raam.
 • Rails: meet vanaf de bovenkant van de rail.
 • Roede: meet voor een gordijn met zeilringen vanaf de bovenkant van de roede.
 • Roede met ringen: meet voor een geplooid gordijn van de onderkant van de ring.
 • Houd rekening met uitstekende delen (raamhendels, -grepen of deurknoppen) en eventueel met nog te leggen vloerbedekking.
 • Indien u zowel vitrage als gordijnen bestelt, is het advies de vitrage 1 cm korter te bestellen.
 • Indien u de gordijnen vrij laat hangen, hanteer 1 cm boven de vensterbank of 2 cm boven de vloer.

Gordijnen ophangsystemen: 

Er bestaan allerlei soorten gordijn ophangsystemen, zoals gordijnrails, roede of roede met ringen.


Gordijnrails
Gordijnen op een rails worden altijd geplooid geleverd. Zij zijn in bijna iedere situatie toepasbaar. Onze gordijnen worden geleverd met ingenaaide verstelbare haken. Hiermee kunt u een optimale hanghoogte van uw gordijn creëren en bij gesloten gordijnen is de rails onzichtbaar.


Gordijnenroede met ringen
Roederingen plaatsing worden vaak gebruikt als gordijnen boven het raam maar niet tegen het plafond worden geplaatst. Het gordijn hangt onder de ringen.


Gordijnenroede
Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de zogenaamde zeilringen: dit zijn ringen die in het gordijn “geslagen” worden. De zeilring wordt, in dit geval, om de roede geschoven. Roedes zijn leverbaar in heel veel verschillende kleuren en maten. Meet de diameter van de roede op en kies een ringmaat die ruim hier omheen past zodat het gordijn eenvoudig geopend kan worden. De ringen zijn leverbaar in 25 en 40mm

 

Gordijnen met ingestikte plooien:

Gordijnen kunnen op verschillende manieren voor het raam worden geplaatst. Veelal worden de gordijnen met ingestikte plooien aan een gordijnrail gehangen. De ingestikte plooien maken dat het gordijn met veel volume voor het raam hangt. U kunt bij ons drie soorten plooien kiezen.

 

Enkel plooi

Kies je voor een enkele plooi dan kies je voor een minimale plooivorming voor het raam en daarmee voor het kleinste pakket aan de zijkant als de gordijnen geopend zijn. Een enkele plooi kan gebruikt worden voor ieder type gordijnstof.

 

Dubbele plooi

Een dubbele plooi ook wel vlinderplooi genoemd, kan gebruikt worden voor ieder type gordijnstof. Het gordijn hangt voller en geeft diepere plooien. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Gordijnen met een vlinderplooi hangen door meer stofverbruik met een mooie plooival voor het raam.

 

Driedubbele plooi

Deze drievoudige plooi gebruikt worden in ieder type gordijnstof, maar is het mooiste bij gebruik in vitrages en inbetween. Wilt u de stof royaal hebben hangen dan kunt u kiezen voor deze plooi. Voor deze plooi wordt er drie keer zoveel stof gebruikt.

 

Ringen

Actiegordijnen.nl biedt de mogelijkheid om als ophangmethode ingeslagen zeilringen te gebruiken. Gordijnen gemaakt met zeilringen vallen altijd prachtig. Door de ringen maakt het gordijn een mooie voor- en achterwaartse beweging en hangt het soepel naar beneden. Er zijn ringen in verschillende doorsneden, namelijk 25 en 40 mm, in de kleuren antiek koper, oud koper, zwart, messing, nikkel, satijn en antiek zilver. Hoe groter de ring, hoe stoerder het effect.

 

Antiek koper  Antiek koper  Antiek koper  Antiek koper

         Antiek koper                    Antiekgoud                        Antiekzwart                       Satijn

 

 Antiek koper  Antiek koper  Antiek koper  Antiek koper 

            Messing                         Nikkel                            Antiek nikkel                      Antiek zilver

 

Welke maat ringen?

Meet de diameter van de roede op en kies een ringmaat die ruim hier omheen past zodat het gordijn eenvoudig geopend kan worden. De ringen zijn leverbaar in 25 en 40mm.

 


 

Wasvoorschriften

Voor het zelf wassen van gordijnen moet je op de volgende punten letten

 • Verwijder voor het wassen haken, loodjes, trekstangen en andere metalen voorwerpen.
 • Was je de gordijnen in de wasmachine doe deze dan niet te vol.
 • Was de gordijnen apart, zonder ander producten aan de was toe te voegen zoals bijvoorbeeld kleding.
 • Gebruikt een mild wasmiddel zonder bleekmiddel of optisch wit.
 • Let altijd op de maximum temperatuur die wordt aangegeven in het wasvoorschrift.
 • Was je de gordijnen met de hand doe dat dan in bad met een mild wasmiddel en veel water. Laat de gordijnen weken, maar niet te lang i.v.m. verkleuring.
 • Gordijnen nooit wringen of boenen met een borstel.
 • Hang de gordijnen direct na het wassen te drogen.
 • Na het drogen kunnen er nog kreukels in het gordijnen zitten, ga dit niet meteen strijken, want gordijnstof kan behandeld zijn met een kreukvrije finish. Mocht dit zo zijn dan kost het vaak enkele weken tot het gordijn zich weer kreukvrij laat herstellen.
 • Pas op met strijken, controleer het wasvoorschrift, strijk niet te heet en altijd aan de achterzijde i.v.m. bedrukkingen.

Onze voorkeur heeft het om je gordijn door een specialist te laten reinigen. Bij zelf wassen kan er veel fout gaan. Om je gordijn professioneel te laten reinigen kan je terecht bij wasserijen die gespecialiseerd zijn in diepstoom of chemisch reinigen van gordijnen. Laat je goed voorlichten. Zeker krimp of kleurverschil kan nog wel eens voorkomen bij dergelijke reiniging van gordijnstoffen.

 

Embrasses

Een embrasse is in de basis bedoeld om een gordijn voor een raam weg te houden. In de praktijk echter worden embrasses vooral als decoratief element gebruikt. Er zijn een groot aantal verschillende modellen embrasses verkrijgbaar. De grootte (lengte) van een embrasse is afhankelijk van de grootte van het op te nemen gordijn.
Embrasses worden standaard met een zachte vulling gevuld. Naar wens zijn er ook hardere vullingen leverbaar. Aan de twee uiteinden van de embrasse worden messing ringen gestikt. Met die messing ringen kan de embrasse dan opgehangen worden aan een embrassesteun of embrassehaak.
Er zijn twee verschillende embrasse modellen beschikbaar


Embrasse recht
Het rechte model is functioneel maar geeft niet veel sfeer aan het gordijn.

Embrasse banaan
Dit model heeft een gebogen vorm en is aan de uiteinden smaller en in het midden breder.

 

 

Voering 

Met het voeren van gordijnen wordt bedoeld dat er achter het gordijn een tweede laag stof wordt aangebracht. Daarvoor wordt dan een zogenaamde voeringstof gebruikt.

 

Afwerking voering

De voering wordt aan de bovenkant en zijkanten omgeslagen in de zomen. Aan de achterkant zijn de zomen van de gordijnstof zichtbaar. Er zijn drie soorten voering leverbaar.Welke soorten van het voeren toegepast kan worden is afhankelijk van het type materiaal dat gebruikt wordt. In welke ruimte worden de gordijnen geplaatst? Moet het donker zijn, of hangen de gordijnen in een doorgang waar zowel de voorkant als de achterkant van het gordijn zichtbaar is?


Lichtdichte voering
Deze voering kan gebruikt worden bij alle gordijnstoffen om deze volledig lichtdicht te maken. De voering is voorzien van een pvc achterzijde zodat alle licht buitengesloten wordt. Houdt er rekening mee dat er nog wel licht langs het gordijn binnen kan komen. Bij kamerhoge gordijnen wordt de voering met een lengte naad geleverd, deze is alleen leverbaar als breedtestof. Lichtdichte voering kan niet gewassen worden, de pvc coating laat dan los.


Normale voering
Deze voering is leverbaar in ecru. Hiermee kunt u de kamer iets donkerder maken of uw gordijnen beschermen tegen verkleuring door de zon. Dit laatste is vooral belangrijk voor gordijnen die gemaakt zijn van katoen.


Verduisterende voering
Deze voering is leverbaar in veel verschillende kleuren en kan dus bijpassend bij het gordijn worden uitgezocht door ons. Hebt u zelf een kleurvoorkeur dan kunt u dit bij de bestelling vermelden. Deze voering verduistert de kamer, maar is niet lichtdicht. Bij kamerhoge gordijnen wordt de voering met een lengtenaad geleverd.

 

Gordijnstoffen

Overgordijnen

Deze doeken worden gebruikt om privacy te creëren. Het maakt inkijk vanaf buitenaf niet mogelijk. Ook brengt een overgordijn warmte en sfeer in huis en zorgt voor vermindering van het contactgeluid. Overgordijnen zijn als breedtestof of kamerhoog te leveren.


Vitrages
Dit zijn transparante stoffen, ook wel glasgordijnen genoemd. Dit gordijn is bedoeld om de eerste inkijk in de woning weg te nemen en heeft vaak ook een decoratieve functie. Wit en ecru zijn de meest voorkomende kleuren maar vitrage is in vrijwel alle kleuren leverbaar.


Inbetween
Een inbetween zit tussen een overgordijn en virtages in. Hierin zijn grote variaties te krijgen. 


Kamerhoog of breedtestof

Breedte stoffen

Breedte stoffen zijn +/- 150 cm breed en worden de banen aan elkaar genaaid , deze hebben altijd een onderzoom en gordijnen met een patroon gebruiken vaak meer stof. De hoogte moet uitkomen op een heel patroon zodat deze op elkaar aansluiten. Breedtestoffen worden geleverd met een verticale naad. Meestal vallen deze naden nauwelijks op.


Kamerhogestoffen
Deze kamerhogestof is standaard 280 cm tot 300 cm hoog en dankzij het verzwaringkoord  aan de onderkant vallen de overgordijnen altijd soepel en mooi in een natuurlijke plooi. Vrijwel alle inbetweens en vitrages zijn kamerhoog, daarnaast zijn er ook binnen de collectie overgordijnen steeds meer kamerhoge stoffen te vinden.

 

Aantal delen

Gordijnen kunnen in één of twee delen geleverd. Tijdens bestelling kunt u aangeven welke van de twee varianten kiest.


Één deel
Bij een deel hangt de grodijn aan het een zijde van het raam.

 

Twee delen

Bij twee delen hangt er aan beide zijden van het raam een gordijn. De breedte die u invoert wordt in twee gelijke stukken verdeeld.